Wanneer moet je een energielabel aanvragen?

Vanaf 2015 is het verplicht een energielabel aan te leveren op het moment dat je je huis verkoopt. In de praktijk blijkt dat potentiële kopers het fijn vinden als het definitieve energielabel van de woning al bekend is en vragen de meeste mensen deze dus aan op het moment dat ze hun huis te koop aanbieden. Elk huis heeft een voorlopig label gekregen van de overheid. Die kun je definitief laten maken, met een eventueel betere beoordeling omdat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen.

Een woning met label B is vanwege het lagere energieverbruik aantrekkelijker

Beter verkopen

Potentiële kopers kijken tegenwoordig ook naar het energielabel en zo kan jouw gunstige label dus net het verschil maken ten opzichte van die andere woning waarin ze zijn geïnteresseerd. Een woning met label B is vanwege het lagere energieverbruik aantrekkelijker dan dezelfde woning met label F. Het energielabel kan je dus flink helpen bij de snelle verkoop van je woning. Bespreek daarom goed met je makelaar op welk moment in de verkoopprocedure jij je energielabel definitief laat maken.

Oké, en hoe doe je dat dan?

Het aanvragen van het energielabel gaat via de officiële website Energielabelvoorwoningen.nl in 6 eenvoudige stappen: 

1. Log in met je DigiD.
2. Controleer de gegevens van je woning en pas deze eventueel aan wanneer je bijvoorbeeld energiebesparende verbeteringen hebt aangebracht.
3. Voeg de bewijsstukken hiervan toe aan je online woondossier.
4. Kies een deskundige uit die je bewijsstukken gaat controleren.
5. Verstuur je gegevens.
6. Open je mailbox om je energielabel te bekijken. De registratie hiervan is al automatisch gegaan.

Verkoop je de woning zónder definitief energielabel, dan riskeer je een boete van maximaal € 405

Wat zijn de gevolgen als ik géén energielabel aanvraag?

De overheid verplicht huiseigenaren een energielabel aan te leveren op het moment van de verkoop van hun woning. Verkoop je toch je huis zonder definitief energielabel, dan loop je kans op een boete van maximaal € 405. Het voorlopig toegekende label is niet voldoende. Je moet dus altijd bovenstaande stappen doorlopen om deze mogelijke boete te voorkomen en het label definitief te laten verklaren.